Csak bor legyen, a többi majd jön – Beszélgetés Teszlák Péterrel és Ipacs-Szabó Istvánnal

Olvasási idő: 2 perc

A génbank kifejezés hallatán egyesek képzeletében talán egy kórház képe jelenik meg, míg másoknak esetleg a Spitzbergákon található magbunker jut eszébe. Sokaknak azonban újdonság lehet, hogy a Pécsi Tudományegyetem a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében (SZBKI) tart fenn génbankot. 

Epizódunk vendégei  – Teszlák Péter és Ipacs-Szabó István – nemcsak a génbank érdekességeiről beszélnek, de az SZBKI további projektjeiről (többek között szőlő- és borkóstolási lehetőségekről) is beszámolnak, sőt, jövőbeli terveiket is megosztják velünk. 

Tartsanak velünk most is!   

Vendégeinkről: 

Dr. Teszlák Péter a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szőlőnemesítési és Génmegőrzési Osztályának kutatási igazgatója. Közel 20 éve dolgozik az intézet kötelékében, és jelenleg ő a világviszonylatban is kiemelkedő pécsi szőlő génbanki gyűjtemény felelőse is.  

Ipacs-Szabó István az SZBKI főborásza, valamint a Borászati technológia-fejlesztési és Innovációs Osztály szakmai vezetője.  

Epizódunkban, az intézményben betöltött szerepük mellett, az oda vezető útról, valamint jövőbeli terveikről is kérdezzük őket. 

Az aktuális adás elérhető YouTube és Spotify-csatornáinkon:

Miről szól ez az epizód?   

Ha megkérdezzük bármely hallgatónkat, hogy mi a közös pont egy könyvtárban és egy szőlészeti kutatóintézetben, a válasz nem lesz egyértelmű. Sőt, még a szakavatottak sem biztos, hogy tudják a helyes választ. Ebben az epizódban azonban műsorvezetőink és vendégeink a két intézmény közötti technológiai párhuzamokra is rábukkantak.  

Természetesen általános témák is szóba kerülnek: kifaggattuk vendégeinket, hogy mit is csinál a SZBKI, milyen céllal jöttek létre és milyen kutatásai vannak jelenleg az intézetnek és egyáltalán milyen egy szőlő génbank.  

„A génbanki kutatások azok, amelyek az életünket alapvetően meghatározzák. Ez egy olyan alaptézis, amin változtatni sem lehet. Mindegy, hogy ki volt a fenntartónk, vagy melyik minisztériumhoz tartoztunk, a génbank örök.” 

Vendégeink olyan, az intézetben jelenleg kutatott kérdésekről beszélnek, mint a klímaváltozással járó problémák kezelése, vagy a folyamatosan változó szőlő- és borfogyasztási szokások és a fogyasztói igényekhez való alkalmazkodás témaköre. 

„A doktori fokozatszerzés után is kimentünk metszeni, és a kinti idénymunkákban is dolgoztunk, tehát nem volt elkülönítve, hogy te kutató vagy, ezért neked nem kell kimenned dolgozni. A csapat részeként mi is minden munkában részt vettünk.”  

Mivel két szakértővel van lehetőségünk beszélgetni, ezért azt is megkérdezzük, hogy milyen borral és szőlővel kapcsolatos tévhitek vannak, amelyeket érdemes elfelejteni, illetve olyan érdekességekről is szó esik, mint a vattacukor vagy az ananászízű szőlő, és az alkoholmentes bor. 

„Régebben a fiatalok talán ezen keresztül szoktak rá a borfogyasztásra, a málnaszörpről a rozéfröccs már nem volt nagy ugrás.” 

Végezetül pedig megkérdezzük vendégeinket arról, hogy szerintük jobbá tehet-e egy bort a jó társaság. Válaszukért hallgassák meg epizódunkat! 

További hasznos linkek:  

Vendégeink által említett szőlészek, borászok, kutatók és szakértők: 

  • Dr. Tuba Zoltán 
  • Dr. Sipos Lajos 
  • Dr. Kovács Tibor 
  • Dr. Németh Márton  
  • Stefano Di Blasi 

Néhány az említett szőlőfajták és borok közül:  

  • Irsai Olivér 
  • Pécsi Cirfandli 
  • Pécsi Zenit 
  • Amur Seedless 

A Kapocs a tudáshoz podcast következő epizódjaiban is izgalmas beszélgetésekkel várjuk hallgatóinkat, amelyekben különféle tudományterületek kutatóit ismerhetik majd meg. Hamarosan újabb interjúkkal jelentkezünk! Ha nem szeretne lemaradni, kövesse kutatástámogató blogunkat, Spotify-csatornánkat és Facebook-oldalunkat is.  

Ossza meg velünk véleményét az elhangztotokról az alábbi e-mail-címen: authorsupport@lib.pte.hu   

Hozzászólások letiltva.

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑