Compass: online tudományos források gyűjteménye

Olvasási idő: < 1 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 23.

A COMPASS projekt célja egy olyan országos szintű adatbázis létrehozása, karbantartása és folyamatos működtetése, amely a magyar könyvtárakban elektronikus formában elérhető, kurrens és archív tudományos adatbázisok listáját összegyűjti, rendszerezi és az egyéni felhasználók számára közszolgáltatás jelleggel, ingyenesen és korlátozás nélkül, szabadon hozzáférhetővé teszi – annak érdekében, hogy a magyarországi és a határon túli felhasználók számára naprakész információt biztosítson az adott pillanatban hozzáférhető elektronikus tudományos tartalmak elérésének lehetőségeiről.

A Compass keresőfelülete
A Compass keresőfelülete – http://compass.konyvtar.mta.hu/

A COMPASS egy elektronikus katalógus: a hazai intézmények által nemzeti licenc vagy egyéni előfizetés keretében beszerzett elektronikus tudományos tartalmak, illetve saját fejlesztésű adatbázisok keresőfelülete. A COMPASS jelenleg az EISZ Nemzeti Program keretében előfizetett adatbázisokat tartalmazza, az intézmények egyéni előfizetéseivel és saját fejlesztésű adatbázisaival a későbbiekben bővül majd az adatbázis.

A hozzáférhető adatbázisok listája
A hozzáférhető adatbázisok listája – http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/adatbazisok.html

Az EISZ által szolgáltatott adatbázisok listái és lelőhelyi hozzáférési helyük mellett, a COMPASS feltünteti az elérési linkjüket is. Az adatbázisban DOI azonosító, folyóiratcím, adatbázis, intézmény és település alapján is kereshetünk. A találatok térképen is megjelennek.

Keresés a Pécsi Tudományegyetem előfizetett adatbázisaira
Keresés a Pécsi Tudományegyetem előfizetett adatbázisaira
http://compass.konyvtar.mta.hu/kereses/intezmeny/?search=PTE&search_log_id=5551

A projektet az EISZ Titkárság és az MTA KIK Informatikai Üzemeltetési Osztály munkatársai tervezik és valósítják meg, illetve működtetik a jövőben. A fejlesztést az Onlearn-tech Kft. végezte. (Forrás: Compass.mtak.hu)

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑