Hogyan szerkeszthetek egy PDF fájlt?

Olvasási idő: 2 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 22.

A PDF fájlokat azért szeretik a kiadványok megjelentetésével foglalkozók, mert a PDF-be mentett dokumentumok, általában a szerkesztő/szerző által megálmodott és tördelt formátumban jelenítik meg a kiadványok szövegét, tehát, ahogyan a tördelést végző munkatárs számítógépén kinézett a végleges forma, úgy jelenik meg az olvasó számára is. Előfordul, hogy olyan PDF formátumú dokumentummal találkozunk, amelynél szükséges lenne, hogy tovább szerkeszthessük, vagy javíthassunk benne apróbb részeket. Ehhez általában speciális szerkesztő programokra van szükségünk, amelyek sokszor csak nagyon drágán szerezhetőek be. Manapság az internet online felülete is nyújthat némi segítséget, ehhez adunk most tippet!

A Pécsi Egyetemi Archívum (PEA) repozitóriumába töltjük fel az egyetemen keletkezett doktori téziseket és disszertációkat. Ezek általában PDF-ben állnak rendelkezésre, de néha előfordul, hogy egy-egy dokumentumnál hiányzik pl. a címoldal. Esetünkben a tézisek címlapja megtalálható volt a tézisfüzetben, de maga a disszertáció nem tartalmazott címoldalt, hanem a tartalomjegyzékkel kezdődött. Hogy az egységességet tarthassuk, ezért egy online elvégezhető szerkesztéssel a tézisfüzet címoldalát kimentettük a PDF-ből (SPLIT), majd a http://www.pdfescape.com/ oldal segítségével a címoldalból a „Ph.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI” sorból a „TÉZISEI” szót töröltük. Ezután a módosított címlapot összefűztük (MERGE) a disszertációval. Így, még ha nem is lett tökéletes a címlap, mégis megoldottuk a problémát.

Az alábbi videó a munkamenetet mutatja be.


Lejátszási idő: 02:50 | Felbontás: 1280 x 720 (HD)

A PDFescape oldal szerkesztőfelületét akár windows-os, Linux-os vagy OS X-es operációs rendszerű gépről is könnyedén elérhetjük. A felület használatához regisztrálnunk sem kell. Ha viszont elvégezzük az ingyenes regisztrációt, akkor az időközben félbehagyott munkáinkat is folytathatjuk a későbbiekben. Az ingyenesség hátránya a 2 MB fáljméreti korlát, illetve a dokumentumunk nem lehet 50 oldalasnál több. Amennyiben a korlátozásnál több oldalas a dokumentumunk, akkor célszerű azt az előzőekben már ismertetett módszerrel (SPLIT) kisebb egységekre szeletelni.

Napi trükk: Hogyan szerkeszthetek egy PDF fájlt?
A felület nagyon felhasználóbarát

A dokumentum feltöltése után azonnal nekiláthatunk a munkának. Kijelölhetünk szövegrészeket és vágólapra másolhatjuk, elhelyezhetünk szövegdobozokat, jegyzeteket, nyilakat, linkeket, űrlap-elemeket, különféle grafikai objektumokat a dokumentumban bármely oldalán. Ha időközben meggondoljuk magunkat, akkor ezeket a műveleteket a későbbiekben módosíthatjuk is.

Napi trükk - Hogyan szerkeszthetek egy PDF fájlt?
Elég sok szerkesztési lehetőséget biztósít a felület

A képernyő felső részén elhelyezkedő fülekre kattintva az oldalakat rendezgethetjük, mozgathatjuk, forgathatjuk, törölhetjük. A szerkesztett dokumentumokat menthetjük online (ha előtte regisztráltunk), de le is tölthetjük a módosított PDF fájlokat a számítógépünkre, vagy akár ki is nyomtathatjuk közvetlenül a szerkesztő felületből.

Az online felületet kicsit szokni kell, de úgy gondoljuk, hogy összességében nagyon jól használható. Ha éppen nincs a birtokunkban Adobe Acrobat vagy más PDF szerkesztő szoftver, akkor bátran ajánljuk kipróbálásra a teljesen ingyen használható PDFescape oldalt.

Miután a címlapkorrekció elkészült a disszertációt már fel is tölthetjük a repozitóriumba! .:. a.a.j. .:.

 

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑