SciVal – Az Elsevier Kutatói Adatbázis

Olvasási idő: 2 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 22.

Az adatbázis az Elsevier termékcsalád részeként a SCOPUS-ban végez adatbányász és adatelemző feladatokat, melyekre építve a kutatásokat és azok eredményeit objektíven mérő adatkapcsolatokat hoz létre. A SciVal a tudománymetriai méréseket segítő szoftverhalmaz közös gyűjtőneve. A programcsalád a SciVal Pure; SciVal Experts; SciVal Funding; SciVal Spotlight; SciVal Strata; SciVal Analytics; SciVal Finder; részekből áll.

A SciVal adatbázis felülete
A SciVal adatbázis felülete

SciVal Pure: Egyedi jelentések generálhatók kutatók, kutatócsoportok, intézmények teljesítményéről, ismereteikről, eredményeikről és egyéb adataikról. Kijelölhetőek elérendő célok, melyhez segítséget adnak különböző teljesítménymutatók és egy fejlett háttérszoftver. Egyedi vagy közös kutatások – a pénzügyi források meglelésétől kezdve, nyomon követve a projekt minden fázisát – monitorozhatóak és menedzselhetőek a programmal.

Magyar Konzorcium - http://hungary.pure.elsevier.com/
Magyar Konzorcium — http://hungary.pure.elsevier.com/

SciVal Experts: A kutatók és a kutatási adminisztrátorok számára megkönnyíti a szakértők megtalálását. A SCOPUS adatbázisban fellelhető összes publikáció áttekintésével és elemzésével megadja az egyes kutatók kutatási szakértelmének lenyomatát és rámutat a szerzők közötti kapcsolatokra. Kiegészítő adatokat megadva (pályázati lehetőségeket, megnyert pályázatokat és szabadalmi adatokat) teljes kép alkotható egy adott szervezetről. A tudásfeltárás során kereső kifejezések mentén lehetőség nyílik közös kutatói fogalmi kapcsolatok és/vagy együttműködések kialakítására. Magyar konzorciumban szabadon elérhető (https://hungary.pure.elsevier.com/).

A Pécsi Tudományegyetemre vonatkozó adatok itt érhetőek el: https://goo.gl/nJDkKq.
Bővebb EISZ cikk (2014): SciVal Experts, a magyar kutatói adatbázis: http://goo.gl/PsXXv7

SciVal Funding: A program segítségével felkutathatóak azokat a pénzügyi források (pályázatok, keretprogramok), amelyekkel egy adott kutatás támogatható. Kimutatások készíthetőek egy kiválasztott kutatási területen elérhető pénzügyi forrásokról, közös vagy lehetséges partnerekről, ellenfelekről. A program használatával maximalizálható a sikeres pénzügyi források megtalálása.

SciVal Spotlight: A program adatai alapján kirajzolható a kiválasztott intézmény kutatási térképe, mely az egyes kompetenciák azonosítása által bemutatja a szervezet egyedi „kutatási lenyomatát”. A program a kutatási eredmények mérésének objektív eszköze, melyet a felsőoktatási intézmények döntéshozói szervezetük eredményességének fokozása érdekében is használhatnak.

SciVal Strata: A program a szervezeten belül tartózkodók számára lehetővé teszi a saját kutatás megtérülésének (Befektetések hozama = Return on Investment — ROI) bemutatását és növelését. Biztosítja a kutatók értékelését egyénenként, illetve egy szervezeten belüli csoport és stratégiai szervezet tagjaként egyaránt. A program többféle elemzést kínál, hogy segítse a felmérést és az értékek bemutatását (hivatkozásmérés, együttműködési lehetőség, hatás- és publikációminőség).

SciVal Analytics: A program segítségével a szervezet kutatója számára különböző statisztikai elemzések hajthatóak végre. Kimutatások készíthetőek, melyek tartalmazzák a hozzátartozó projekt információit, a kapcsolatait, elért céljait és egyéb mutatóit.

SciVal Finder: A program segítségével generálhatóak különböző listák, melyek tartalmazzák a kutató által írt cikkek/tanulmányok/művek releváns (peer review) bírálóit. A generált listán megtalálható a bíráló szakterülete, kutatási területe, valamint az esetleges érdekellentéte is. A beérkezett bírálatok különböző szabályzók szerint rendszerezhetőek és csoportosíthatóak is.

További információk: https://www.elsevier.com/research-intelligence
Bemutató videók listája az Elsevier oldalán https://goo.gl/b8m1zH .:. a.a.j. .:.

 

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑