Szakdolgozat az információk hitelességéről

Olvasási idő: < 1 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 23.

Prusinszki István az ELTE BTK informatikus könyvtáros hallgatójaként „Információk hitelességének mérlegelése hagyományos könyvtári és hálózati környezetben” címmel az előző tanévben írt diplomamunkát. István a sikeres védést követően az alapszakos szakdolgozatot szerkesztett formában, több részben közzétette a saját blogján.

2017 tavaszán több mint százan töltötték ki azt a kérdőívet, amelyet a szerző alternatív elméletekkel foglalkozó művek könyvtári besorolásának szempontjairól készített az információk hitelességének mérlegeléséről és az álhírekről szóló alapszakos diplomamunkájához.

Információk hitelességének mérlegelése hagyományos könyvtári és hálózati környezetben
Információk hitelességének mérlegelése hagyományos könyvtári és hálózati környezetben

A kérdőív értékelése a három részben közzétett szakdolgozat második részének végén olvasható. A szerző a harmadik rész elején összefoglalja az egész dolgozatot, majd érdekes véleményeket közöl az információk hitelességéről, az álhírekről és az alternatív elméletekről. Az interjúkat a könyvtár- és információtudomány, valamint az űrkutatás és a csillagászat területén elismert szakemberekkel és a témával szakmailag kapcsolatban álló vagy hobbiszinten komolyan foglalkozó, véleményformáló személyiségekkel készítette.

A szakdolgozat itt érhető el: 3/1. rész | 3/2. rész | 3/3. rész


Prusinszki István 2003-ban szerzett újságíró szakképesítést a BKF-en. Középiskolás korától több nyomtatott hírlap és folyóirat munkatársa, 2012-től tematikus blogokat is vezet. Érdekli a várostörténet és az információ-tudomány, hobbija a természetjárás és a fotózás, a határtudományos témákkal foglalkozó Meridián Csoport alapító tagja. Jelenleg kerületi lapszerkesztő, autós kiadványok olvasószerkesztője, valamint az ELTE BTK informatikus könyvtáros alapszakán végzett 2017-ben.

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑