Előadás: A modern formai feltárás lehetőségei: mi micsoda a korszerű katalogizálásban?

Olvasási idő: < 1 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 27.

A Könyvtári Intézet Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztálya 2019. május 21-én Körkép az egyetemi kutatásokról címmel, a Digitális tartalom, digitális szolgáltatás — K2 sorozat keretében, továbbképzési napot szervezett. A 2018/2019-es évadban a K2 négy alkalomból álló továbbképzési sorozatának utolsó rendezvényén a hazai egyetemek fiatal tehetségei mutathatták be kutatásaikat, amelyek a könyvtártudomány többféle területét érintik. Ez az alkalom lehetőséget teremtett a pályakezdőknek és a doktoranduszoknak a szélesebb szakmai publikum előtti bemutatkozásra, munkájuk ismertetésére.

A konferencián előadóként szerepelt könyvtárunk egyik fiatal munkatársa is. Előadása megtekinthető a mellékelt videóban.


Pápai Dóra: A modern formai feltárás lehetőségei: mi micsoda a korszerű katalogizálásban?

Összefoglaló: A különböző könyvtári fórumokon és a szaksajtóban szinte kikerülhetetlen téma a katalogizálás megújítása, ami legalább annyi innovatív ötletet kínál, mint amennyi kérdést és bizonytalanságot felvet. Az előadás célja az volt, hogy áttekintést adjon a MARC, a Dublin Core, az RDA és a BIBFRAME rendszerekről, bemutassa a különböző katalogizálási eszközök, formátumok, szabványok, modellek mibenlétét és alkalmazási környezeteit. Az összehasonlítás során a résztvevők megismerhették az egyes formai feltárási eljárások közötti hasonlóságokat és különbségeket, ezáltal betekintést nyerhettek a katalogizálás fejlődésébe és mai helyzetébe, ami nem utolsósorban segít kontextusba helyezni az RDA-hoz vezető utat.”

 

A hír forrása: Könyvtári Intézet, Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑