Néhány szó a DSpace repozitórium kezelő szoftverről

Olvasási idő: 2 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 23.

A DSpace egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, nagy felhasználói és fejlesztői közösséggel, amely lehetővé teszi a különböző típusú dokumentumok bármilyen formátumban (szöveges, videó, audió stb.) történő adattárolását, közzétételét a weben. A rendszer indexeli a tartalmát, biztosítva a kereshetőséget, elérhetőséget és a hosszú távú megőrzést. A feltöltött oktatási anyagok összekapcsolhatók az elektronikus tanulási rendszerekkel is. A moduláris felépítésnek köszönhetően alkalmas multidiszciplináris, intézményi adattár kialakítására.

Az állandó hálózati azonosítóként használt URI-nak köszönhetően a tételre történő hivatkozás tartós elérhetőséget biztosít. A használt protokolloknak köszönhetően (pl. OAI; SWORD), az adatcsere szabványosan megvalósítható. Az adatbázisban tárolódik minden információ, ami a tartalmi szervezettséget, a metaadatokat, a felhasználókat és a jogosultságokat illeti, illetve maguk a munkafolyamatra vonatkozó információk is. A keresőmotoroknak köszönhetően az adattárban tárolt adatok láthatósága nagy mértékben nő.

DSpace 6.0 Demo Site
DSpace 6.0 Demo Site
https://demo.dspace.org/

Az adattár felépítése

Kategória: A DSpace tartalmi felépítésének a legfelső szintje. Általában a szervezeti felépítést tükrözi. A kategóriák és alkategóriák alkalmasak az intézmény hierarchikus szerkezetének megjelenítésére. Minden kategória rendelkezik leíró metaadattal. A kategóriák tartalmazzák a gyűjteményeket.

Gyűjtemény: Minden gyűjtemény egy kategória alá tartozik. A gyűjtemények tartalmazzák a tételeket és a fájlokat. A gyűjteményben logikailag összetartozó dokumentumok találhatóak. A gyűjtemények tartalmazzák a tételek és a fájlok alapértelmezett jogosultsági beállításait, valamint rendelkezhetnek a tételekre vonatkozó metaadatokkal.

Tétel: A kategóriák és a gyűjtemények a felhasználói navigációt szolgálják, míg a tétel a digitális tartalom atomi egysége. A tétel a következőből áll: Metaadat – Leíró metaadatok nélkül nem tudnánk megmondani, mi a feltöltött dokumentum; Köteg(pl. ORIGINAL, LICENSE, TEXT) A köteg nem más, mint fájlok gyűjteménye. Külön kötegben találhatóak pl. az eredetileg feltöltött fájlok, illetve a teljes szöveg kinyeréséhez a rendszer által generált fájlok; Bitstream – Minden egyes az adattárba feltöltött fájl egy bitstream (adatfolyam).

Metaadat (adat az adatról)

A metaadat típusai: Leíró metaadat – a visszakereshetőséget szolgálja (szerző, cím, kiadó, formátum, létrehozó, tárgyszavak stb.). Adminisztratív metaadat – a hozzáférés, a megőrzés, a szerzői jogi védelemmel kapcsolatos adatokat tartalmazza. A metaadatok különböző szinteken vannak alkalmazva a DSpace-ben (Kategóriák Gyűjtemények Tételek Bitstream-ek). A metaadatok értelmezése metaadat-séma segítségével történik. A DSpace alapértelmezetten Dublin Core-t használ, de több sémát is tud kezelni egyszerre, így több is lehet a nyilvántartásban. Az „aratás” DC alapon történik. A sémához új elemek adhatók, a meglévők módosíthatók vagy törölhetők.

Felhasználói jogosultságok

Felhasználók: Anonymous felhasználó – nincs bejelentkezve a rendszerbe, így nem kaphat jogokat sem; Normál felhasználó – Regisztrált és bejelentkezett felhasználó. Kaphat jogokat speciális tevékenységekre; Adminisztrátor – A DSpace teljes funkcionalitását használhatja. A felhasználók regisztrálása történhet a weben keresztül önregisztráció formájában, vagy authentikációs rendszerek használata esetén első bejelentkezéssel a hálózati azonosító megadásával. A regisztrált felhasználók adatait módosíthatjuk, a felhasználókat törölhetjük, ha nincsenek más objektumhoz kötve a rendszerben.

Csoportok: A logikailag összetartozó felhasználókat rendezzük csoportokba. A jogokat csoportokhoz lehet definiálni, nem felhasználókhoz. A csoportok egymásba ágyazhatók. Két speciális csoport van: Anonymous – Ehhez a csoporthoz nem adható felhasználó, akkor használjuk, ha nem bejelentkezett felhasználóról beszélünk; Adminisztrátor – Ebben a csoportban azokat a felhasználókat gyűjtjük össze, akinek teljes hozzáférést szeretnénk biztosítani a rendszerhez. Lehetőségünk van új csoport létrehozására, csoport szerkesztésére és/vagy törlésére.

Jogosultságkezelés módjai: IP Hitelesítés (Authentication) – IP alapú azonosítás, Regisztrált felhasználók azonosítása, LDAP, Shibboleth; Engedélyezés (Authorization) – Kategória/tétel/köteg/bitstream: Add / Remove / Read / Write; Gyűjtemény: Read / Write / Add / Remove / Default Item Read / Default Bitstream Read / Collection Admin.

 

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑