Titkárnő éjjel-nappal: diktálj online!

Olvasási idő: 2 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 23.

Nem mindenki engedhet meg magának egy gépíró titkárnőt, aki ráadásul bármikor ráér, hogy legépelje amit diktálni szeretnénk neki. Ha mi magunk nehézkesen gépelünk, vagy olyan gyorsan jár az agyunk, hogy nem bírnánk „gépírási sebességgel” a tempót, akkor nagy hasznunkra lehet ez az érdekes és hasznos weboldal, amit az alábbi videóban ajánlunk.


Iratkozz fel a youtube csatornára: https://goo.gl/qwA9bt

Ha 4.0 fölötti androidos okostelefonnal rendelkezünk, akkor a mobilunkon már megszokhattuk ezt a kényelmes, diktálós funkciót, amennyiben aktiváltuk a Google hangalapú billentyűzetet. Ha átállítottuk a telefonunk beállításaiban a „Billentyűzetek és beviteli módok” nevű menüben, akkor például egy e-mail megírásakor a billentyűzetünk mellett megjelenik egy mikrofon ábrája. Erre rábökve az ujjunkkal máris aktiválhatjuk a hangalapú bevitelt. Mivel ez a Google szolgáltatása, ezért vagy mobilnettel vagy aktív WiFi, online csatlakozással kell rendelkeznünk, ha használni akarjuk a szolgáltatást.

Ha nem rendelkezünk okostelefonnal, de van asztali számítógépünk, és egy mikrofonunk, vagy mikrofonos webkameránk, amely csatlakozik az internetre, akkor a Google Chrome webböngészővel látogassunk el a https://dictation.io/ oldalra. Az oldal alján válasszuk ki azt a nyelvet, amin diktálni szeretnénk. A diktálás megkezdéséhez nincs más dolgunk, mint hogy bekapcsoljuk a mikrofonunkat és a weboldalon az egérrel rákattintsunk a „Start Dictation” nevű nyomógombra. Amennyiben szüneteltetni akarjuk a diktálást, akkor nyomjuk meg a „Stop Listening” névre váltott nyomógombot. A diktálás befejeztével TXT-be menthetjük a szöveget, vagy az egérrel való kijelölés után a „Copy” nevű nyomógombbal a memóriába másolhatjuk a kijelölt szöveget, amit aztán bármely szövegszerkesztőbe beilleszthetünk később.

Természetesen ne várjunk csodát az oldal funkciójától, hiszen a diktálás szövege egy hangfelismerésen alapuló program által generált karakteres szöveg lesz. A program a hangsúlyozást és a központozást nem ismeri fel, így csak egy nyers szöveghez juthatunk majd hozzá, amit nekünk utólag, kézzel kell majd javítanunk. Fontos, hogy minél tisztábban ejtsük ki a szavakat, hogy a rendszer annál pontosabban ismerhesse fel. Azon túl, hogy szövegessé változtathatjuk a beszédünket, ezzel a programmal még arra is rá leszünk kényszerítve, hogy egyre szebben ejtsük ki a mondanivalónkat. Így tehát nem csak egy állandóan rendelkezésre álló titkárnőt kapunk, hanem egy logopédust is, arról nem is beszélve, hogy a számítógépünk türelemmel végighallgat bennünket, bármennyit is beszéljünk!

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑