Végül csak egy maradhat! – mondta a Hegylakó

Olvasási idő: 3 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 23.

Sokat segítene a helyzeten, ha a több tucatnyi, jelenleg élő fájlformátum közül minél több kihalna. Már a Hegylakó című filmből ismerős a szlogen: „Végül csak egy maradhat!” Bizony ezt a nézetet az e-könyv rajongók is örömmel osztanák. Így egy egészséges verseny vehetné kezdetét, ahol a gyártók célja a felhasználók minél jobb és olcsóbb kiszolgálása lehetne, ahelyett, ami most zajlik, hogy minden gyártó saját zárt formátumot próbál kifejleszteni, ami az egyre több piaci szereplő megjelenésével hosszabb távon csak káoszt teremthet majd.

Egyetlen fájlformátum bizony Kánaán lehetne, de ez sajnos csak utópia. Jelenleg 4-5 vezető fájlformátum van, és ez már örömteli, hiszen a 4-5 formátum mégiscsak jobb, mint a 12-16. Biztosan senki sem gondolta volna a kezdetekben, hogy olyasminek örülhetnénk, ha valamiből kevesebb lenne, és nem több.

Végül csak egy maradhat! – mondta a Hegylakó
Végül csak egy maradhat! – mondta a Hegylakó

Jelenleg az asztali környezetben a PDF az egyeduralkodó, hiszen ahogy a szerző/szerkesztő tipográfus megálmodta a dokumentumot, úgy láthatja a felhasználó a végeredményt. Az előállítása bármelyik szövegszerkesztő vagy kiadványszerkesztő alapfunkciói közé tartozik. Viszonylag könnyű kezelni, hiszen több tucat ingyenes olvasószoftver letölthető hozzá. Ha esetleg jelszóval szeretnénk ellátni, akkor már kevésbé biztonságos, hiszen magát a jelszót kódolatlanul tárolja magában a fájl, így aránylag gyorsan „feltörhető”, ráadásul elég sok dekódoló alkalmazás létezik a weben ehhez.

Mivel az asztali gépeknél megszokott monitorméretek a mobil eszközök esetében nem állnak rendelkezésre, ezért mobil eszköz esetében a PDF olvasása igen kényelmetlenné vált, hiszen míg a reszponzív html alkalmazkodik a kicsi képernyőhöz, azzal hogy újratördelődik a kijelzőhöz igazítva magát, addig a PDF meg sem moccan, hiszen pont az a lényege, hogy úgy nézzen ki a tördelt szöveg, ahogy annakidején „kijött” a szerkesztő programból. A zárt formátumú e-könyves fájltípusok bizonyos gyártókhoz kapcsoltak, így néha nehézkes az átjárás, ehhez nyújtanak segítséget a konvertálók, de a végeredmény mégsem ugyanaz, mint ahogyan azt a szerzők és a felhasználók is szeretnék.

Elterjedőben vannak a viewerek, amelyek azt a célt hivatottak szolgálni, hogy mindenféle konvertálás nélkül is megnézhessünk olyan fájlformátumokat, amelyek alapesetben nem mutatnák meg magukat. A fejlesztők próbálkozásai sok esetben katasztrofálisak, hiszen általában a szöveg teljesen szétesik és az illusztrációk is deformáltan jelennek meg. A böngésző fejlesztők az EPUB esetében több kiegészítőt is ajánlanak Mozilla Firefox és Chrome böngésző számára. Ezek a gyorstelepítésű plugin-ok meglepően jó eredményt produkálnak, ami kecsegtető lehet a jövőt tekintve. Mivel az epub formátumot úgy kell elképzelnünk, mintha tulajdonképpen xhtml fájlok ZIP archívuma lenne, így természetesnek tűnik, hogy egy webböngésző igenis boldoguljon csak el vele!

Mivel a felhasználók számszerűen bizonyíthatóan, folyamatosan áttérnek a mobileszközökre, így egyre nagyobb szükség lesz arra, hogy a dokumentumok intelligensek legyenek, azaz alkalmazkodjanak a kijelző méretéhez, ennek legfőbb követelménye a maximális reszponzivitás, azaz a szöveg automatikus áttördelődése egy új kijelző méretéhez.

Míg a komolyabb gyártmányok (Amazon Kindle) túl drágának tűnnek és zárt fájlformátumuknak köszönhetően túl nehézkesek egy átlag-felhasználónak, addig növekvő igény az is, hogy ne kelljen sok kütyüvel a táskánkban mászkálnunk. A felnövekvő generációk jobban szeretik, ha egy eszköz több funkcióra is alkalmas. Miért ne tudnánk dolgozni, internetezni, olvasni és telefonálni egyetlen eszközzel? Ezt jelenleg az egyre okosabb telefonjaink tudják csak megoldani. Az ebook reader-eszközök viszont erre nem képesek. Az olvasás természetesen e-könyv olvasóval a legjobb élményű, főleg a kijelző szemkímélő funkciói miatt, de hamarosan eljön az idő, amikor erre már a telefonkészülékeink is alkalmasak lesznek. Akkorra könnyen előfordulhat, hogy a manapság preferált könyvolvasók törzsfejlődése zsákutcába fut.

A jövőt nagyon nehéz előre definiálni, egy biztos, a digitális eszközök – legyenek azok bármilyenek is – nem fogják a könyveket megsemmisíteni. A hagyományos könyvek esetében nem a hordozó az, ami az értéket képviseli, hanem az információ, ami a hordozón van. Ugyanez a helyzet a digitális kütyükkel is. Az információ az érték és az, hogy akarjunk, szeressünk és tudjunk olvasni… a többi teljességgel lényegtelen.

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑