Webes keresési lehetőség a Jelenkor c. folyóirat archívumában

Olvasási idő: 2 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 23.

A Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat távoli elérésű, archivált számait az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA) oldaláról is elérhetjük. Az EPA-ban a folyóirat adatlapján 1996-2015-ig találhatóak az évjelzések, azonban bármelyikre klikkelve, a rendszer a Jelenkor Online Archívum oldalára dobja a látogatót.

Az archívum nyitó oldalán található a kereső form is, melynél kereshetünk a legördülő menüből kiválasztott lapszámban vagy akár az összes lapszámban egyszerre. Kereshetünk cím, alcím, szerző, szöveg és teljes szövegben is, valamint cikktípus szerint is szűkíthetjük a találati listát.

Találati oldal: A 2015/11-es lapszámban az életforma szóra kerestünk rá.
Találati oldal: A 2015/11-es lapszámban az életforma szóra kerestünk rá.

Lehetőségünk van a havi megjelenésű folyóirat számonkénti böngészésére is (1981. 24. évf. 1. sz. – 2015. 59. évf. 12. sz.). A kiválasztott számra való klikkeléskor betöltődik annak cikkeinek szerzője, címe és az írás kezdőoldalának oldalszáma, azonban bármelyikre való kattintás esetében maga a teljes szám tölthető le PDF-ben.

A fájl letöltése után a felhasználónak az írás adott oldalára kell lapoznia. (Szerencsésebb lett volna, ha a honlap-üzemeltetők paraméterezett PDF-linkeket használtak volna, mert akkor a honlapon az adott cikkre való klikkeléskor a böngésző a letöltött PDF fájlt a paraméterben meghatározott oldalon nyitotta volna meg.)

Mivel a kezdeti lapszámokat a készítők utólag szkennelték be, ezért a PDF fájlmérete néha nagyobb a szükségesnél. Szerencsére a digitalizáláskor karakterfelismeréssel kétrétegű PDF fájlokat készítettek, így a keresés a PDF-en belül is működik. Az újabb lapszámok esetében a készítők a nyomdai jelekkel ellátott véglegesre szerkesztett PDF fájlokat helyezték el az archívumban.

A legfrissebb lapszámok közül (2016. 59. évf., 10. sz.) az októberi szám esetében a készítők tartalomjegyzéket sem helyeztek el a megnyíló oldalon, csak a teljes lapszám letöltési linkje található meg. Az archívum legfrissebb tétele esetében csak a tartalommutató érhető el, letöltési lehetőség nincs. Valószínűleg az csak az újabb szám megjelenése után lesz elérhető funkció a felhasználóknak.

A tartalomjegyzékekben a szerzők neve tárgyszóként is funkcionál, így a felhasználó egy szerző nevére való klikkeléssel az adott szerzőnek a folyóiratban megjelent összes írását kilistázhatja egy oldalra.

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑