Ismerjük meg a digitális Esterházy Pétert!

Olvasási idő: 2 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 23.

A közelmúltban hunyt el neves írónk, Esterházy Péter (1950. április 14. – 2016. július 14.), ezért az utóbbi hónapokban nagyon megnőtt az interneten az érdeklődés a munkássága iránt. Munkáinak digitális változatait elsősorban a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által üzemeltetett, 1998-tól elérhető Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) oldalain érdemes keresnünk.

Mivel az adatbázis a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotóinak teljes, digitalizált életműveit szolgáltatja, ráadásul az eredeti szövegkiadást alapul vevő, javított és hiteles kiadásokat tartalmazza, ezért ha ezt a lehetőséget választjuk alapkiindulásnak, akkor biztos, hogy nem fogunk csalódni.

Az adatbázisban jelenleg ábécé rendben 482 rövidebb-hosszabb művét találhatjuk meg a szerző adatlapjáról indulva (1. ábra).

1. ábra – Az író adatlapja a PIM Digitális Irodalmi Akadémiában
1. ábra – Az író adatlapja a PIM Digitális Irodalmi Akadémiában

Amennyiben a szerző köteteire vagyunk kíváncsiak, az oldalról indulva a köteteket (30 db) is listázhatjuk ABC rendben. A listák tételeire klikkelve a művek egy új ablakban, osztott képernyőn azonnal olvashatóan jelennek meg, és a bal oldali függőleges sávban a befoglaló mű részletes tartalomjegyzéke is láthatóvá, klikkelhetővé válik.

A szabadszöveges keresési lehetőség a mai digitális világban joggal elvárható, aminek a PIM DIA oldalai tökéletesen megfelelnek (2. ábra). A keresés több szempontú szűréssel is végrehajtható, ami szintén segítségére van a felhasználónak abban, hogy releváns találatokat kapjon.

2. ábra – Találati oldal: teljes szövegű szabadkereséskor az álom szóra kerestünk
2. ábra – Találati oldal: teljes szövegű szabadkereséskor az „álom” szóra kerestünk

Azok, akik nem konkrétan a digitalizált művek olvasása céljából érkeznek az oldalra, hanem csak tájékozódnának, a szerző életrajzán kívül annak teljes bibliográfiájában és a róla készült szakirodalomban böngészhetnek.

Az oldalon a szerzőről készült festmény és fényképek is találhatók, valamint könyvborítók és kéziratok fényképei is. A PIMMédia aloldalon a szerző előadásában A Kékszakállú herceg csodálatos élete c. prózája is elolvasható és meghallgatható (3. ábra).

3. ábra – Hanganyagok, festmények és fényképek is elérhetőek a PIM DIA oldalain
3. ábra – Hanganyagok, festmények és fényképek is elérhetőek a PIM DIA oldalain

A speciális igényű felhasználókra is gondoltak a weboldal készítői, ezért a látásukban korlátozott felhasználóknak akadálymentes változat is elérhető. A mobileszközöket használókat az oldalon elhelyezett link a Google Play Áruházba, a PIM DIA Olvasó alkalmazáshoz irányítja. Az alkalmazás segítségével lehetőség van a művek offline olvasására is. A megtekintett oldalak offline használat során 14 napig tárolódnak a készüléken, ezt követően automatikusan törlődnek. Mivel a weboldal reszponzív programozású, ezért az applikáció használata nélkül is kényelmesen olvashatjuk online, mobileszközön a tartalmakat (4. ábra).

4. ábra – Online, mobiltelefonnal is kényelmesen olvashatjuk a tartalmakat
4. ábra – Online, mobiltelefonnal is kényelmesen olvashatjuk a tartalmakat

Hiányosságként róható fel, hogy míg a PIM nyitóoldalán átválthatunk angol verzióra, a DIA oldalain erre már nincsen lehetőségünk, így az irodalmi adatbázis az idegen nyelvű felhasználók számára sajnálatos módon rejtve marad, elzárva azt a lehetőséget előlük, hogy a magyar kultúra neves szerzőiről legalább alapfokon tudomást vagy akár bővebb ismereteket szerezhessenek.

Mivel az adatbázisban szereplő személyek legtöbbjének művei közül többet is lefordítottak és/vagy kiadtak már az idők folyamán külföldön, ezért remélhető, hogy ezt a hiányosságot mielőbb pótolják majd a Digitális Irodalmi Akadémia üzemeltetői.

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑