Beszámoló a ’Web of Science workshop és díjátadó ünnepség’ és az ’Oxford University Press Journals workshop’ rendezvényekről

Olvasási idő: 3 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 23.

2017. szeptember 19-én reggel 9.30-tól délután 15.30-ig az MTA Könyvtár és Információs Központ (1051 Budapest, Arany J. u. 1.) adott helyet az EISZ, valamint a Clarivate Analytics és az Oxford University Press által szervezett egynapos rendezvénynek. A program célja az EISZ konzorciumban szereplő Web of Science adatbázis, valamint az Oxford University Press kiadó tartalmainak, fejlesztéseinek mélyebb megismertetése volt. A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Központi Könyvtárából, az Oktatás- és Kutatástámogató Osztály részéről kolléganőnk, Bedő Márta vett részt a workshopon. Az alábbiakban az ő beszámolóját közöljük.

Az információs nap délelőtti szekciójában a Clarivate Analytics által működtetett Web of Science (a továbbiakban WOS) adatbázis munkatársai, Dr. Evangelia Lipitakis és Marko Zovko előadását hallgathatták meg [.pdf] a jelenlévők.

Az első téma az adatbázis ’Emerging Sources Citation Index’ (ESCI) modulja volt, amit 2016-ban vezettek be, és a PTE-ről is hozzáférhető. Célja, hogy a feltörekvő, újonnan induló folyóiratokban megjelent publikációk minél hamarabb bekerüljenek a WOS-ba, és így a kutatói élet körforgásába. Erre azért van szükség, mert az adatbázis csak egy hosszabb elbírálási folyamat során vesz fel új folyóiratokat a minőségi színvonal megőrzése miatt. A folyamat lerövidítésével biztosítanak lehetőséget arra, hogy a friss publikációk minél hamarabb elérhetőek és kereshetőek legyenek. Így aki ebben a részadatbázisban keres, biztos, hogy a legfrissebb kutatási trendekkel találkozik. Egy bizonyos idő elteltével – ha megfelel a szakmai kritériumoknak – a folyóirat átkerül a WOS központi adatbázisába. A bemutató során szó volt róla, hogy az egyes tudományterületekről és régiókból milyen arányú ez a bekerülési ráta.

A második hír az Impactstory céggel kötött partnerségről szólt. Ennek következtében a jelenleg az adatbázisban lévő 1,8 millió open access (nyílt hozzáférésű) cikk 2018 első negyedévére tízszeresére fog növekedni, így 18 millió gold és green open access cikkhez lehet hozzáférni az adatbázison keresztül. Az open access cikkek differenciáltan lesznek kereshetőek, ki lehet majd listázni az arany úton megjelent publikációkat; illetve a zöld úton kiadottak közül külön az elfogadott kéziratokat, és a már nyomtatásban megjelent cikkeket.

A következő nagy téma a Citation Connection csomag bemutatása volt. Ez tartalmazza gyakorlatilag az összes WOS adatbázist, beleértve a kiegészítő csomagokat, indexeket, szabadalmakat, könyvfejezeteket, kémiai összetevőket stb. Az előadás célja az volt, hogy rávilágítson a Citation Connection előnyeire. A hazai intézményeknek jelenleg a legnagyobb adatbázisra, a Core Collection-re van konzorciális előfizetésük. Mivel a Citation Connection hasonló mennyiségű magyar szerzőségű cikket tartalmaz, ezért használatával a kétszeresére növekedne a hazai kutatók publikációinak láthatósága; valamint nagyobb rálátást eredményezne a világban éppen folyó kutatásokra is.

Az előadásokat az InCites hivatkozásokat összehasonlító és analizáló moduljáról szóló bemutató zárta.

Az ismertetők után került sor a díjátadó ünnepségre, melynek során a cég különböző kategóriákban elismerő díjakkal jutalmazta a hazai egyetemek publikációs tevékenységét.

Szakmai beszámoló a ’Web of Science workshop és díjátadó ünnepség’ és az ’Oxford University Press Journals workshop’ rendezvényekről

A délután az Oxford University Press (a továbbiakban OUP) munkatársaié volt. A kiadó regionális képviselője, Elisabeth Kukla előadását [.pdf] hallgathatták meg az érdeklődők.

A kiadó 350 folyóirat kiadásért felel, ennek 70%-a egyesületek és más egyetemek gondozásában kerül a kiadó profiljába. Tudományterületi megoszlást tekintve a folyóiratok közel egyharmada orvostudományi témájú, utána a társadalomtudományok, a humántudományok és az élettudományok következnek.

Az OUP szolgáltatásai közé tartozik, hogy az előfizetett folyóiratokhoz 1996-ig visszanyúló archívumot biztosítanak. Lemondás esetén továbbra is elérhetőek maradnak az előfizetett évfolyamok. Az általuk kiadott folyóiratcikkek online verziójának mindegyikéhez tartozik altmetric indikátor is, ami jelzi az adott publikáció „visszhangját” a világhálón (pl. hírek, facebook vagy twitter bejegyzések, Mendeley vagy Google+ említések). Röviden szóba került, hogy a visszautasított online kérések (turnaways) alapján a kiadó mely sorozatai a legkeresettebbek a magyar kutatók körében.

Az utolsó nagyobb témakört a kiadó e-könyv-beszerzési modelljeinek bemutatása adta. A hagyományos előfizetés, a csomagban való megvétel, és a címenkénti vásárlás mellett az Evidence Based Acquisition („bizonyítékon” vagyis a használói igényeken alapuló beszerzés) jelentett érdekességet. Lényege, hogy a kiadó a könyvtárral egyeztetve az igényeket összeállít egy csomagot, amit az intézmény előfizetési díj ellenében egy évig használhat. Közben rendszeresen kap használati statisztikát a megnyitott dokumentumokról; majd a 12 hónap elteltével ez alapján kiválaszthatja azokat a kiadványokat, amiket szeretne megvásárolni véglegesen. A módszer segítségével elkerülhető, hogy az intézmény „látatlanban” vásároljon meg e-könyveket, hanem egy szélesebb merítésből válogathatja ki azokat, amelyeket az olvasók a legtöbbet használtak az elmúlt időszakban.

Összegezve a hallottakat, a látókör szélesítése és a jövőbeli tervekről való tájékozódás szempontjából jól sikerült a rendezvény. Jó volt, hogy a Citation Connection előnyeiről nem csak általánosságban, hanem magyar vonatkozásban, pontos mutatószámokkal volt szó. Ami némileg érzékelhető volt az első, és erősebben a második előadássorozatban, az a tartalmi mondanivaló mélységének kiaknázatlan lehetősége volt.

Az elhangzott előadások prezentációi elérhetőek az alábbi oldalakon:

Bedő Márta
PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont
Oktatás- és Kutatástámogató Osztály

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑