Afrika Pécsen, Pécs Afrikában – Beszélgetés Tarrósy István, Afrika-kutatóval a kutatói életútjáról és intézményvezetői tapasztalatairól

Olvasási idő: 4 perc

Immáron negyedik adásával folytatódik kutatástámogató podcastünk, a Kapocs a tudáshoz, amelyben egyetemünk kutatóit kérdezzük a tudományos publikálás szerintünk legérdekesebb és legégetőbb kérdéseiről. 

Új adásunk vendége Tarrósy István Afrika-kutató, egyetemi tanár, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék munkatársa, a PTE Afrika Kutatóközpont vezetője, a PTE Nemzetközi Igazgatóságának igazgatója. Tarrósy Istvánt számos szerepben megismerhették már az egyetemi és a pécsi polgárok. A mai epizódban arra vállalkoztunk, hogy ezeket a teljesség igényével  körüljárva egy 21. századi kutató pályaképét rajzoljuk fel. Kérdeztük kutatási, publikálási, vendégoktatói és folyóiratszerkesztői tapasztalatai mellett arról is, hogy miért pont az afrikai kontinens áll az érdeklődése középpontjában. Kíváncsiak voltunk intézmény- és egyetemi vezetői tapasztalataira is. Megismerhettük a PTE-s Afrika-fókuszú kutatások számára egyedülálló keretet biztosító Afrika Kutatóközpontot, illetve a Nemzetközi Igazgatóság projektjeit, de az EU-s szankciók PTE-re gyakorolt hatásairól is szót ejtettünk. Ezeken kívül még egy izgalmas zenei válogatást is kaptunk vendégünktől. 

Fogadják sok szeretettel! 

A Kapocs a tudáshoz podcast célkitűzései 

A Kapocs a Tudáshoz című podcastünkben olyan virtuális fórumot biztosítunk a PTE kutatói számára, ahol a 21. századi publikálási trendek terén szerzett tapasztalataikat tudják megosztani egymással és a podcast hallgatóságával. Célunk, hogy a tudományos kommunikációban tapasztalható paradigmaváltás ebben a formában is megjelenjen az Egyetemen. Beszélgetéssorozatunkban igyekszünk minél több tudományterület aktív művelőjét megszólítva mélységében átbeszélni a tudományos élet aktuális trendjeit, és azt, hogy mit jelent a 21. században PTE-s kutatónak lenni. 

Az előző adások felvételeit elérik a Youtube-csatornánkon, a megújult Kalauz Blogon és Spotify-on is. 

Új epizódunk felvétele: 

 

A negyedik adás vendége: Tarrósy István 

Negyedik adásunk vendége Tarrósy István Afrika-kutató, egyetemi tanár, a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék munkatársa, a PTE Afrika Kutatóközpont vezetője, a PTE Nemzetközi Igazgatóságának igazgatója. 

Tarrósy István honlapja, intézményi (kari), Web of Science, Scopus, MTMT, és ORCID profilja. 

 

Miről beszélgettünk? 

A vendégünket bemutató kérdésekben arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen hatásokra vált egy először fizikából, majd angol nyelvészetből is diplomázó fiatalból az afrikai kontinens világával, összetett viszonyaival foglalkozó cross-, inter- és multidiszciplináris szemléletű társadalomkutatóvá, mit jelent számára Afrika. Arra is kerestük a választ, hogy hogyan alakíthatóak Afrika-képeink, miképpen lehetne közelebb hozni a kontinens kulturális sokszínűségét az európai emberekhez, és milyen formákban van jelen Afrika a pécsi mindennapokban.   

Ezt követően Tarrósy István kutatói és publikálói gyakorlatáról beszélgettünk. Szóba került, hogy interjúalanyunk milyen módon épít fel egy komplex terepi projektet a kinti valóság mindennapjainak megismerésére, és eközben milyen kapcsolati hálót mozgat 

“Ha azt mondom, hogy Afrika-kutató vagyok, ezt csak akkor tudom letenni az asztalra, ha autentikus hangon tudok szólni, és autentikus módon tudom bemutatni azokat a kérdéseket, amelyeket vizsgálok. Ez pedig elképzelhetetlen a terepi munka nélkül.” 

A folytatásban a publikálás gyakorlatával kapcsolatos témaköröket érintettük: az impakt- vagy presztízs faktorral rendelkező folyóiratokban történő publikálást, a lektorálói tevékenységeket, a vendégoktatás külföldi tapasztalatait, és ezúttal sem hagytuk ki a kutatásértékeléssel kapcsolatos kérdéseket. 

Azt is megkérdeztük, hogy az akadémiai szférában mennyire kapnak hangsúlyt a jelenleg Afrikában zajló komplex politikai és gazdasági folyamatok, könnyű-e folyóiratot találni és publikálni a témában, illetve miben más az, ha ezekről a témákról nem afrikai kutatók számolnak be. 

“A globális tudástermelésben Afrikáról még mindig nem elégséges az afrikaiak által betermelt rész, még mindig limitáltabbak a lehetőségeik.” 

Külön blokkot szántunk a Pécsi Tudományegyetemen működő Afrika Kutatóközpontnak, amely az országban egyedülálló szervezeti keretet biztosít a kontinens kutatói számára. Kitértünk a Kutatóközpont múltjára, jelenére és jövőbeli terveire, valamint az egész magyar afrikanisztika számára kiemelt jelentőségű konferenciasorozatukra is. Természetesen foglalkoztunk a Tarrósy István vezetésével működő Nemzetközi Igazgatósággal is, amely „intézményi szinten szívcentruma az Egyetem nemzetközi kapcsolatainak”. Vendégünket kérdeztük a Nemzetközi Igazgatóság fő feladatai, és kiemelt projektjei (különös tekintettel az EDUC Európai Egyetemi Szövetségre), mellett arról is, hogy miképpen tudja összeegyeztetni egyetemi vezetői és kutatói feladatait. 

“Az a fajta gyakorlati tudás, ami felhalmozódik a Nemzetközi Igazgatóságon, lecsapódik a geopolitikai kurzusomban, ahol külön órát szentelek a felsőoktatás geopolitikájának, erről pedig írtam egy tudományos cikket a kollégákkal a nemzetköziesítés folyamatához illeszkedve. Szeretek szintetikusan összekötni mindenféle történetet.” 

A Kemenesi Gáborral folytatott beszélgetésünk után, melyben kiemelten foglalkoztunk az alapítványi fenntartásban működő egyetemeket sújtó EU-s szankciók hatásaival. Fontosnak gondoltuk erről a kérdéskörről Tarrósy Istvánt, a nemzetközi kapcsolatokért felelős-egyetemi vezető álláspontját is meghallgatni. Megkérdeztük, hogy milyen hatásai lehetnek ezeknek a forrásmegvonásoknak, illetve, hogy a PTE milyen megoldásokkal igyekszik enyhíteni az okozott károkat. 

Végül a Tarrósy-puzzle egy fontos elemét érintettük még: megismerhettük Tarrósy Istvánt, a folyóiratfőszerkesztőt is. Az Egyetem folyóiratpályázatán kiemelt kategóriába került Afrika Tanulmányok folyóirat létrejöttéről, a magyar Afrika-kutatásban betöltött szerepéről, és a folyóiratszerkesztőség jövőbeni céljairól, nemzetközivé válásáról is beszélgettünk. 

“A cél két éven belül eljutni oda, hogy merészen meg lehessen kopogtatni azt a Scopusos ajtót!” 

A podcast zárásaként más vizekre evezve arról volt szó, hogy mit csinál Tarrósy István a szabadidejében, hogy menedzseli ezt a számtalan projektet és mellette még a magánéletét is.  

“Ez a fokozatosan egymásra építkező, szintetikusan tervezgető valóságom segít abban, hogy menedzselni tudjam mindezt, és a nagyon stabil, nagyon befogadó családi hátterem nem elhanyagolható e tekintetben, akik kibírták eddig is, hogy mit művelek.” 

Ha valaki még nem tudná, Tarrósy István nem csak az egyetemi előadói pulpitus, hanem DJ Director néven a keverőpult mögött is feltűnik afrikai zenei válogatásaival. Megkértük, hogy készítsen ebből nekünk egy kis ízelítőt. Fogadják tehát sok szeretettel az általa összeállított playlistet:  

 

A podcast tematikája 

 • A vendég bemutatása
 • Kutatás és terepmunka Afrikában
 • Publikálási gyakorlatok
 • Lektorálói tapasztalatok
 • Az afrikanisztika, mint hot topic az akadémiai szférában
 • Kutatásértékelés
 • Afrika Kutatóközpont a PTE-n
 • Vendégoktatás külföldön
 • Nemzetközi Igazgatóság a PTE-n
 • EDUC Szövetség
 • Az Európai Unió szankcióinak hatása a PTE-n
 • Főszerkesztői szerepek, az Afrika Tanulmányok folyóirat céljai
 • Néhány személyes kérdés – Mit csinál Tarrósy István a szabadidejében?

 

A beszélgetéshez kapcsolódó linkek 

 • Afrika Tanulmányok folyóirat honlapja, és az első szám többször említett beköszöntője 
 • A PTE Afrika Kutatóközpont honlapja 
 • A többször emlegetett, kiemelt jelentőségű konferenciasorozat aloldala 
 • EDUC Szövetség honlapja 
 • Kemenesi Gáborral az előző adásnak ebben a részében beszélgettünk az EU-s szankciókról 
 • PTE Afrika Napok 2023 beszámoló, videókkal 
 • Aki nem szeretne lemaradni a PTE International Seasons programjairól, kövesse Facebook-oldalukat 
 • Egy kis ízelítő a DJ Director-élményből 

 

Mi várható a folytatásban?    

A sorozat következő részeiben is szeretnénk minél több tudományterület kutatóit megszólaltatni, ezért hamarosan újabb interjúkkal jelentkezünk. Ha nem szeretnének erről lemaradni, kövessék megújult kutatástámogató blogunkat, Spotify-csatornánkat és Facebook-oldalunkat is.   

Amennyiben megírná véleményét az elhangzottakról vagy szívesen részt venne egy ilyen diskurzusban, esetleg megválaszolatlan kérdései vannak a témában, keressen minket nyugodtan az alábbi e-mail-címen: fekete.rita@lib.pte.hu.  

 

 

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑