Esélyegyenlőség a könyvtárban. Digitalizált könyvek otthoni szövegjavítása

Olvasási idő: 3 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 27.

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont a kialakult (COVID-19) járványhelyzet miatt kénytelen volt bezárni kapuit a nagyközönség előtt. A munka azonban nem állt meg, még ha ez a külső szemnek nem is mindig látható. Kollégáink rendületlenül dolgoznak, részben ügyeleti rendben, részben Home Office-ban. A beszerzések folyamatosak, és ezért a feldolgozás sem állhat meg. A zökkenőmentesebb oktatás és kutatás elősegítése céljából a teljes könyvtári hálózat ügyeleti beosztásaiban szolgálatot teljesítő kollégáink az oktatók szakirodalmi kutatásait, MTMT-adminisztrációját segítik, valamint az oktatók kérésére a felmerülő digitalizálási igényeket is teljesítik. A Digitália elektronikus könyvtárunk feltöltése is folyamatosan halad.

Digitália - https://digitalia.lib.pte.hu/ Digitália — https://digitalia.lib.pte.hu/

Örömünkre szolgál, hogy a nagy bajban külső segítséget is kaptunk a pécsi Kerek Világ Alapítványtól. (Lásd a keretes írást az Alapítványról.) Mivel az Alapítványban dolgozó munkatársak szintén otthonukba kényszerültek, így a legfőbb kommunikációs és munkavégzési lehetőség számukra is az internetre korlátozódott. Az Alapítvány munkájában részt vevő, súlyos fogyatékossággal élő munkatársak a Digitália felületéről kiválasztottak egy-egy digitalizált könyvet, melyet virtuálisan „örökbe fogadva”, átolvasva, javították a karakterfelismerési hibákat. Mivel a szöveg így látványos tisztuláson esett át, ez nagy segítséget jelent a felhasználóknak. A munkát önszorgalomból, nagy lelkesedéssel végezték el, olyannyira, hogy a tökéletesre csiszolt szövegekből a PDF verzió mellett, konkrét e-könyves formátumokat (epub, mobi, prc, azw3, lit) is tudtunk készíteni. A látásukban korlátozott felhasználók számára ez a szövegjavítás szintén nagy segítség, hiszen az így elkészült TXT formátum hiba nélkül fut át a gépi felolvasáson.

A kötet adatlapja a PEA repozitóriumában - https://pea.lib.pte.hu/handle/pea/23542 A kötet adatlapja a PEA repozitóriumában — https://pea.lib.pte.hu/handle/pea/23542

Az elmúlt hetek alatt azóta már több könyv „örökbe fogadása” is megtörtént, és a javítások továbbra is folyamatosan érkeznek hozzánk. Nagy örömünkre szolgálnak az Alapítvány munkatársainak azok a pozitív visszajelzései is, melyekben arról számolnak be, hogy amellett, hogy szórakoznak (hiszen olvashatnak), még segítik is tevékenységükkel a könyvtárunk munkáját, ami őket is örömmel tölti el. Az ilyen „közösségi szövegjavítás” nem ismeretlen a világban, hiszen pl. a Gutenberg-projekt évek óta így tisztítja a digitalizált tartalmait. Az eddigi közös munka során munkatársaink a külsős önkéntesek személyében sok nagyszerű, „betűszerető” embert ismerhettek meg, akik közül néhánnyal szinte napi kapcsolatot is tudunk ápolni, Messenger, Skype, Zoom segítségével, ami a hasznos munka mellett barátságokat is eredményez. Reményeink szerint ez a kialakult, gyümölcsöző kapcsolat a vészhelyzet elmúltával is megmaradhat.

A kötet adatlapja a PEA repozitóriumában - https://pea.lib.pte.hu/handle/pea/23548 A kötet adatlapja a PEA repozitóriumában — https://pea.lib.pte.hu/handle/pea/23548

 

Az eddig örökbe fogadott könyvek listája és elérhetőségei:

  • Gáspár Ármin: Teleki Blanka grófnő Golgothája. Szerzői, Fráter és Társa, Budapest, 1934 (Javította: Rauschenberger Éva) — Stream: [URL] | Ekönyves formátumok: [URL]
  • Lestyán Sándor: Kiskutya, nagykutya. Vajna-Bokor, Budapest, 1941 (Javította: Csomor Henriett) — Stream: [URL] | Ekönyves formátumok: [URL]
  • Hoffmann, Franz: Viszontagságok a tengeren. Eisler G., Budapest, 1920 (Javította: Sz. Tamás) – Stream: [URL]
  • Prinz Gyula: Utazásaim Belső-Ázsiában. Renaissance, Budapest, 1945 (Javította: Sz. Tamás) – Stream: [URL]
  • Rilke, Rainer Maria: Levelek egy fiatal költőhöz. Egyetemi Nyomda, Budapest, 1947 (Javította: Csomor Henriett) – Stream: [URL]

 

KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY

30 éve, megalakulása óta az alapítvány fő célja, hogy a fogyatékossággal élő embertársaink számára segítséget nyújtson a lehető legnagyobb önállóság, a minél önállóbb életvitel kialakításában, felépítésében. Célunk még, hogy a többségi társadalom el- és befogadja őket, és lehetőségeket – egyenlő elérést, esélyegyenlőséget – biztosítson számukra, hogy teljes értékű életet élhessenek. És harmadszorra, fontos célunk az is, hogy megmutassuk fogyatékossággal élő társaink belső értékeit, küzdeni tudásukat, kitartásukat, hitüket, életörömüket – mindazt a lelki tőkét, aminek köszönhetően sokszor példaképeink lehetnek.
     Intézményeink szinte az egész életen átívelő támogatást kínálnak: Gyógypedagógiai Általános Iskolánk súlyos és halmozottan sérült gyermekeket fogad a Gesztenyésben.
     Két Nappali Intézményünk fiatal és felnőtt fogyatékossággal élők számára nyújt napközbeni fejlesztést, elfoglaltságot, programokat.
     Támogató Szolgálatunk a szállításban segít, valamint személyi segítést végez több mint 50 fő részére.
     Az Alapítvány védett foglalkoztató is, ami azt jelenti, hogy 22 munkatársunk, akik (súlyos) fogyatékossággal, vagy tartós betegséggel élnek, otthonukból kimozdulva, megfelelő akadálymentesítés mellett sokoldalú és teljes értékű munkát végezhetnek.
     Munkatársaink közül hárman vesznek részt a Tudásközpont Digitalizálási programjában. Mindhárman súlyos fogyatékossággal élnek, azonban ezt a munkát képesek megfelelő szinten elvégezni. A digitalizálásban való részvétel fontos számunkra az akadálymentesítés szempontjából, valamint azért is, mert új lehetőséget teremt érdekes és értékteremtő munka elvégzésére.

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑