Hol keressem: Magyarországgal kapcsolatos történelmi dokumentumok

Olvasási idő: 3 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 23.

A hazai, hivatalos digitális dokumentumgyűjtemények között célszerű megkezdenünk a célzott kereséseket, ha Magyarországgal kapcsolatos történelmi dokumentumokat szeretnénk fellelni. Sok ingyenes lehetőség is rendelkezésre áll, így azokhoz általában könnyű a hozzáférés, ha megtaláltuk a számunkra szükséges tartalmat az interneten.

Hol keressem: Magyarországgal kapcsolatos történelmi dokumentumok
Keressünk okosan!

Amennyiben folyóiratokban szeretnénk kutatni, akkor az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA) lehet egy jó kiindulópont. Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) koordinálása alá tartozó adatbázis az elektronikus időszaki kiadványok könyvtári igényű nyilvántartását, egyes folyóiratok archiválását és a digitalizált lapszámok szolgáltatását végzi. Állományában az 1800-as évek közepétől napjainkig megtalálhatóak a periodikák. Előnye az ingyenesség, hátránya az esetlegesség. Mivel az adatbázis főleg közadakozásból építi a tartalmát, ezért nem kiszámítható, hogy éppen milyen tartalom kerül az adatbázisba.

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) az EPA-hoz hasonlóan az OSZK fennhatósága alá tartozik. Jelenleg több mint 16 ezer elektronikus dokumentummal rendelkezik. Főleg magyar nyelvű könyvek, hangoskönyvek tartoznak az adatbázis gyűjtőkörébe. Az EPA adatbázishoz hasonlóan az ingyenesség mellett itt is hátrány az esetlegesség.

Az ingyenes tartalmak közül az NKA által támogatott, de az Országgyűlési Könyvtár és a Budapest Főváros Levéltára által koordinált Hungaricana oldalait is érdemes felkeresni. Az egyre gyorsabban bővülő adatbázis a közgyűjteményi digitalizálások eredményeit foglalja magában. Ismert folyóiratok, helyi lapok, iskolai értesítők, lakcímjegyzékek, evangélikus kiadványok, múzeumi és levéltári dokumentumok, képeslapok, fényképek, katonai és kataszteri térképek, oklevelek, úrbéri összeírások, közjegyzői iratok és végrendeletek is megtalálhatóak az adatbázisban.

A portál kivitelezője az az Arcanum Adatbázis Kft., mely az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) adatbázist is, és a MAPIRE Térképadatbázist is építi.

A Mapire Térképadatbázis a Habsburg Birodalom és utódállamainak történelmi térképeit, nagy térképsorozatait szolgáltatja A folyamatosan bővülő gyűjtemény a katonai felmérések mellett kataszteri és várostérképeket is tartalmaz, amelyek akár 3D-ben vagy egymással összehasonlítva is megtekinthetőek.

Az ADT Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely több száz hazai tudományos és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap teljes állományát teszi hozzáférhetővé. A több millió oldalas szövegállományban történő keresés és a több száz folyóirat tartalomjegyzékének böngészése díjtalan, azonban a dokumentumok megjelenítéséhez előfizetés szükséges. A hazai felsőoktatási és megyei szintű könyvtárakban általában előfizetett hozzáférés van, így érdemes könyvtárba járnunk, ha kutatni szeretnénk az adatbázisban.

Amennyiben képadatbázisokban szeretnénk kutakodni, akkor a Digitális Képarchívum (DKA) oldalait érdemes felkeresni. Az URL-ből már látható, hogy ezt az adatbázist szintén az OSZK üzemelteti. A több mint 73 ezer képi dokumentummal rendelkező, ingyenesen elérhető adatbázis nagy segítséget nyújthat a kutatásban.

Terjedelmi okokból nem térhetünk ki minden elérhető adatbázisra, ezért csak a nevesebb adatbázisokat említettük fentebb. A kutatások kiterjesztésekor érdemes felkeresni a különböző felsőoktatási intézetek, könyvtárak oldalait is, hiszen sok esetben önálló digitalizálást is végeznek, önálló elektronikus könyvtárakat építenek, illetve a törvény által előírt nyílt hozzáférésű disszertációs repozitóriumokat is fenntartanak (lásd pl. Pécsi Egyetemi Archívum – PEA).

A főbb levéltárak szintén rendelkeznek saját építésű digitális archívummal, képtárakkal. A különböző folyóirat kiadók a honlapjaikon archiválják a régebbi lapszámaikat, valamint az MTI-nek a fényképadatbázisa is kutatható előfizetéssel.

Egyre több magánkezdeményezésű adatbázis is létezik, melyek közül kiemelkedik a Fortepan Képadatbázis, ami egy on-line fotóarchívum, ahol minden kép Creative Commons CC-BY-SA-3.0 licensz alatt, szabadon felhasználható.

Magyarország történelmével kapcsolatosan külföldi archívumokban is érdemes körbe nézni. Számos digitális projekt létezik, ahol bőségesen található magyar vonatkozású tartalom: Internet Archive, a maga 10,7 milliós állományával, vagy a Google Books, a szintén több milliós állományával.

Azt tudatosítanunk kell magunkban, hogy rossz az a nézet, hogy „ami nincs az interneten, az nem is létezik”. Be kell látnunk, hogy az emberiség írott szövegeinek, történelmének csak töredéke érhető el digitalizálva, annak is csak töredéke érhető el szabadon, és azok közül is csak töredékes az, amit meg is találunk. Tehát amennyiben egy adott dokumentum valaha kiadásra került és nem semmisült meg minden példánya az idők folyamán, és létezik a világ valamelyik hivatalos, katalogizált gyűjteményében, akkor nagy valószínűséggel a hozzánk lévő legközelebbi nagyobb könyvtár segíthet abban, hogy könyvtárközi kölcsönzési rendszeren keresztül akár az eredeti dokumentumhoz, akár a fénymásolatához, vagy digitalizált verziójához hozzáférhessünk. Használjuk ki a lehetőséget!

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑