Legyünk résen: parazita folyóiratok (predatory journals)

Olvasási idő: < 1 perc

Utoljára frissítve: 2023. 06. 23.

Ha kapunk egy levelet egy „folyóirat” szerkesztőitől azzal, hogy megjelentetnék a publikációinkat, legyünk résen! A parazita folyóiratok (predatory journals) olyan ismeretlen folyóiratok, amelyek kéretlen levelekkel keresik meg a kutatókat, cikkekért folyamodva. (Létezik egy analóg jelenség, ahol konferenciára hívják a kutatót.) Ezek a paraziták komoly tudományos folyóiratnak, ill. konferenciának tüntetik fel magukat, ám számításból (esetenként csupán dilettantizmusból?) tudományos minőséget nem biztosítanak – a cikkeket, előadásokat nem válogatják meg, nem végeztetnek szakmai bírálatot.

Legyünk résen: parazita folyóiratok (predatory journals)
Legyünk résen: parazita folyóiratok (predatory journals)

Minden esetben a közlési vagy részvételi díjak beszedését tartják szem előtt, aki fizet, annak a cikke megjelenik, annak az előadását elfogadják. Esetenként a közlési díj felszámítását előre nem is jelzik – a cikket leközlik, és utólag nyújtják be a számlát. Mindkét esetben a tudományos teljesítménykényszert (publish or perish) használják ki – a parazita folyóiratok ezen túl a nyílt hozzáférésű (Open Access) publikálási modell által megteremtett közlési díjas finanszírozási módot is.

Tehát a nyílt hozzáférésű folyóiratok terjedésére különös veszélyt jelent a „parazita folyóiratok” jelenléte és gyors ütemű terjedése. A tudományos világba beszivárgó szélhámosok nem riadnak vissza kutatók identitásának ellopásától sem (képek másolása nyilvános közösségi média profil oldalakról) tudtukon kívül folyóirat szerkesztőnek tüntetve fel őket. Ezzel a félrevezetett kutatóktól besöprik a pénzt a publikációért, ami nem jelenik meg jó eséllyel sehol, vagy csak interneten (sokszor gyengén összetákolt „folyóirat-honlapokon”). A szélhámosság jellegzetes összetevői amikor Google által előállított impakt faktorral reklámoznak folyóiratot (az impakt faktor publikációs mérőszámának előállításához a cégnek semmi köze sincs), vagy amikor egy jól ismert folyóirat címén csak egy-két betűt módosítanak a becsapás kedvéért.

A parazita folyóiratok könnyen jönnek velünk szembe, de viszonyba kerülni velük – legyünk akár szerzők, akár könyvtárosok – veszélyes. Ha kétely merül fel, érdemes ellenőrizni őket.

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑