ORCID – A nemzetközi szerzőazonosító, amire minden kutatónak szüksége van

Olvasási idő: 5 perc

Utoljára frissítve: 2023. 11. 23.

Napjaink kutatói úgy érzik, hogy már épp elég adminisztrációs teher hárul rájuk. Az MTMT mellett a különböző profilok, adatlapok kezelése, és a pályázatokkal kapcsolatos ügyintézés is túl sok hasznos idejüket vonja el a tényleges kutatástól. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi szükség van egy újabb azonosító létrehozására. Mit tud az ORCID, ami miatt egyre több kutatásfinanszírozó, kiadó és egyetem is előírja a használatát? Mennyi plusz munkával jár rendeltetésszerű használata a regisztrációt követően? Cikkünkben az azonosító létrehozásának előnyei mellett bemutatjuk a regisztráció meglepően gyors folyamatát, illetve csatolunk egy guide-ot is, amely az ID MTMT-be való integrálásával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat is tartalmazza.

A nevünk messze nem olyan egyedi, mint hinni szeretnénk. A rendelkezésre álló statisztika alapján a magyar népesség egyharmada a 100 leggyakoribb családnév valamelyikén osztozik.[1] Ha valakinek Nagy a vezetékneve, akkor ő – valóban egy nagy család részeként –, egyike a Pécs lakosságának másfélszeresére, mintegy 226.584 főre tehető Nagynak. Ha pedig azt gondolnánk, hogy legalább a keresztneveink egyediek, akkor se járunk jó nyomon. De ha viszonylag unikális névvel is rendelkezünk, akkor is előfordulhat, hogy nem minden publikációnkon szerepel ugyanaz a névalak. Elég csak belegondolni, hogy mi történik, ha valaki felveszi a férje vezetéknevét, vagy hogy az ékezetes betűket is tartalmazó magyar nevekből hányféle variációt hoznak létre a nagy, angol nyelvű adatbázisok. Mindebből az következik, hogy adott esetben egy tudományterületen, de akár egy intézményen belül is lehet két kutatónak ugyanaz a neve, és az egészen nagy valószínűséggel állítható, hogy minden publikáló alkotó járt már úgy, hogy egy munkája valahol elkallódott, nem hozzá rendelték az automatizmusok.

Az ORCID (Open Research and Contributor Identifier) non-for-profit szervezetet 2012-ben pontosan azért indította útjára nyílt forráskódú azonosítónyilvántartás hogy a megegyező szerzői nevek, a különböző névváltozatok, és a hozzájuk csak nehézkesen társítható tudományos munkák rendszerét átláthatóbbá, kezelhetőbbé tegye. Az általuk biztosított egyedi, tartós és nemzetközileg elfogadott szerzőazonosító segíthet az alkotóknak abban, hogy megkülönböztessék magunkat, így a tudományos teljesítményünk beazonosíthatóan hozzájuk (és az intézményükhöz) tartozzon.

 

Milyen előnyökkel jár az ORCID-azonosító használata?

 • Ingyenes;
 • Nemzetközileg (el)ismert és használt, márpedig napjaink kutatói egyre gyakrabban találják szembe magukat azzal az elvárással, hogy a globális színtéren is megmutassák magukat.
 • A legtöbb nagy adatbázis (legyen szó akár a Scopusról, akár a Web of Science-ről, akár az MTMT-ről), ahol szerzői profilok vannak, lehetőséget biztosít a feltüntetésére. Az ORCID ID-nk kiválóan alkalmas arra, hogy a segítségével összekössük a különböző profiljainkat.
 • Biztosítja, hogy egy kutató, a publikációkon megjelenő különböző névalakoktól függetlenül, tisztázza, hogy mely munkák tartoznak az ő munkásságába.
 • A szerző dönti el, hogy mely adatait kapcsolja össze az ID-vel, és hogy ezeket az információkat milyen közönséggel szeretné megosztani (teljesen nyilvános, meghatározott csoport számára elérhetővé tett és teljesen privát opció is rendelkezésére áll).
 • A regisztráció kifejezetten gyors (egy perc), és alapvetően az információk megadása a profilon sem túl időigényes.
 • Időt és munkaórákat is megspórolhat a kutató, ha a kézirata leadásánál, valamilyen pályázatra vagy konferenciára való jelentkezésnél használja a már létező ORCID-profilját.
 • Az ORCID-nál arra törekednek, hogy minél automatikusabban kerüljenek át a publikációk adatai a szerzők profiljaiba, ezért igyekeznek a partnerszervezetekkel, a tudományos publikálás kulcsintézményeivel olyan megállapodásokat kötni, amelyek segítségével az adatok jelentős részének esetén ez lehetővé válik.
 • Ha egy kutató intézményt vált, az ORCID ID-ja megmarad, „vele tart” az új munkahelyére.
 • Sok kutatásfinanszírozó, kiadó, illetve egyes egyetemek lehetővé teszik, sőt, kifejezetten elvárják az ORCID-regisztrációt.[2] Ezért lényegében egy előrelátó lépés, ha már ma létrehozzuk az azonosítónkat, és megértjük helyes használatának módját.

Az ORCID-regisztráció menete

Az ORCID arra hív fel minket, hogy különböztessük meg magunkat kutatótársainktól három egyszerű lépésben, melyek a következők:

 • Regisztráció – lehetővé teszi, hogy alig egy perc alatt, anélkül, hogy ezért fizetnünk kellene, szert tegyünk egyedi ORCID-azonosítónkra;
 • Használjuk az ORCID ID-nkat ahol csak lehet;
 • Osszunk meg magunkról minél több információt az ORCID-rekordunkban.

Blogposztunkban végigvezetjük olvasóinkat a regisztráció folyamatán.

Az egyéni regisztráció kezdőlépéseként látogassunk el az https://orcid.org/register weboldalra, ahol azonnal meg is kezdhetjük a háromlépcsős folyamatot.

Az első lépés során a rendszer nem kér tőlünk semmi mást, csak a nevünket és az e-mail-címünket. Az ORCID annyiféle e-mail-címre fel van készítve, hogy csak a keresztnév (’First Name’) megadása kötelező, de a vezetéknév (’Last name’) beírása is feltétlenül ajánlott. Szintén kötelező egy elsődleges e-mail-cím begépelése, amire a hitelesítés során is szükség lesz. Már itt módunkban áll több e-mail-címet is beírni, amire azért is fontos lehet, mert ha kizárólag intézményi e-mail-címünket adjunk meg, megtörténhet, hogy munkahelyváltás esetén elveszítjük oda a belépésünket, így az ORCID-profilunkhoz sem férünk hozzá.

 

1. ábra Regisztráció az ORCID rendszerében – Első lépés: Személyes adatok

 

Mielőtt továbbengedne a rendszer a következő lépésre, ellenőrzi, hogy szerepel-e már egyező családi névvel rendelkező szerző az adatbázisban. Ha igen, a profilduplikálás elkerülése céljából rákérdez, hogy az általa találtakban magára ismer-e a regisztrálni kívánó szerző. Amennyiben egyik sem mi vagyunk, válasszuk a ’None of these are me, continue with registration’ opciót.

 

2. ábra Regisztráció az ORCID rendszerében: Profilduplikáció kizárása

A második lépés a biztonságra és értesítésekre (’Security and notification’) vonatkozó, ahol is meg kell adnunk egy legalább 8 karakterből (betűt és számot egyaránt tartalmazó!) jelszót, és lehetőségünk van arra is, hogy értesítéseket kérjünk a rendszertől a profilunkat érintő változásokkal kapcsolatban.

3. ábra Regisztráció az ORCID rendszerében – Második lépés: Biztonság és értesítések

Ha eddig eljutottunk, a láthatósági beállítások és a felhasználói feltételek (’Visibility and terms’) elfogadása választ már csak el minket a sikeres regisztrációtól.  Itt megadhatjuk, hogy a profilunkra kikerülő adatok alapértelmezetten mindenki számára láthatóak legyenek, csak egy általunk meghatározott felhasználói kör férhessen hozzájuk, vagy pedig teljesen rejtve maradjanak a nyilvánosság elől. Alapvetően azt gondoljuk, hogy mindenki bátran jelölheti a mindenki számára elérhetőséget biztosító ’Everyone’ opciót.

A felhasználási feltételek elfogadását követően a ’Register’ gombra kattintva meg is vagyunk.

4. ábra Regisztráció az ORCID rendszerében: Láthatóság és felhasználási feltételek

A regisztráció véglegesítését követően, mielőtt profilunkat birtokba vennénk, e-mailben még meg kell erősítenünk a választott e-mail-címünket, hogy a rendszer lássa, biztosan mi hoztuk létre a fiókot. Ehhez csak a kapott e-mailben szereplő linkre kell kattintanunk.

5. ábra Regisztráció az ORCID rendszerében: E-mail-cím megerősítése

Ezt követően már nincs más dolgunk, mint a létrejött profilunkat az általunk megadandónak ítélt adatokkal benépesíteni, és használni a kapott ORCID ID-nkat!

6. ábra Regisztráció az ORCID rendszerében: A profil testre szabása

* * *

Az ORCID-regisztrációval és a profilunk kitöltésével azonban még közel sem ért véget a tennivalók sora. Az ORCID ID-nk akkor fog igazán sokat érni a számunkra, ha minden lehetséges alkalommal megadjuk, ahol lehetőséget biztosítanak a számunkra, illetve már meglévő profiljainkhoz is hozzárendeljük.

A későbbiekben az ORCID ID helyes használatával kapcsolatban további útmutatók megjelentetését tervezzük, de már ebben a bejegyzésben szeretnénk megosztani az ORCID-azonosító MTMT-s rögzítésének folyamatát. Ha Ön a 4712 PTE-hez affiliált szerző közül abba a 421-be tartozik, akik az MTMT-s adatlapjukon megadták és/vagy megerősítették az ORCID-azonosítójukat, akkor Önnek ezzel nincs további dolga. Ha azon szerzők közé tartozik, akik még csak most fogják ezt az információt feltüntetni, akkor a következő guide-unk Önnek szól.

Ha nem szeretne kutatástámogatással kapcsolatos posztjainkról lemaradni, kövesse a Kalauz blogot vagy kedvelje az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Facebook-oldalát, ahol ezeket a tartalmakat megosztjuk.

Ha cikkünkkel vagy a körüljárt témával kapcsolatban bármilyen kérdése felmerült, forduljon hozzánk bizalommal. Az Egyetemi Könyvtár publikálás- és kutatástámogatással foglalkozó munkatársai (ranking@lib.pte.hu) állnak rendelkezésükre.

 

 

Hozzászólások letiltva.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2023

Fel ↑